inloggen

Alsnog zwangerschapsuitkering voor zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren

Zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, kregen geen zwangerschapsuitkering. In 2004 raakten zwangere zzp'ers het recht op een uitkering namelijk kwijt. Vanaf 2008 werd het voor zelfstandigen wel weer mogelijk een zwangerschapsuitkering aan te vragen, omdat toen de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (Wet ZEZ) werd ingevoerd.

Een aantal benadeelden is naar de rechter gestapt omdat zij dit niet eerlijk vonden. Nu is besloten dat zij in hun recht staan. Zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, kunnen alsnog een vast bedrag van €5.600 krijgen. Als de regeling officieel is geaccepteerd door de Centrale Raad van Beroep, hebben de vrouwen drie maanden de tijd om de uitkering aan te vragen bij het UWV.

20/10/2017

Handige Excel tips!

Werk je veel met Excel?

Klik op deze link voor handige tips!

17/10/2017

De wet DBA is voorlopig opgeschort

Voorlopig is de beslissing over de wet DBA nog niet genomen. De 'Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties' is op 1 mei 2016 ingegaan. Sindsdien konden zzp'ers een overeenkomst sluiten met hun opdrachtgevers, die van tevoren goedgekeurd moest worden door de Belastingdienst. De Belastingdienst kon zzp'ers en opdrachtgevers boetes en naheffingen opleggen als de regels die waren vastgelegd in de overeenkomst niet werden nageleefd.

Nu is besloten dat zzp'ers en opdrachtgevers in ieder geval tot 1 juli 2018 toch geen boetes en naheffingen kunnen krijgen als zij zich niet houden aan de DBA regels. Als de Belastingdienst weer begint met het handhaven van de wet DBA zullen zij dat op tijd bekend maken.

Klik hier voor meer informatie.

09/10/2017

Eerste Kamer stemt voor kortere betaaltermijnen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om lange betaaltermijnen tegen te gaan. Nu is het nog zo dat MKB'ers en zzp'ers vaak lang moeten wachten voordat de facturen die ze verstuurd hebben, betaald worden. Het idee is namelijk wel dat er binnen 30 dagen wordt betaald, maar door een uitzonderingsregel in de wet kunnen grootbedrijven het betalen steeds blijven uitstellen. Vaak krijgen MKB'ers en zzp'ers nu nog te maken met betaaltermijnen van 90 tot 120 dagen. Door de wetswijziging wordt dat afnemers onmogelijk gemaakt. Vanaf het moment dat de wet ingaat, wordt betalen binnen 30 dagen de norm. Afnemers mogen daar van afwijken, maar er moet in ieder geval binnen 60 dagen betaald worden. Als afnemers zich hier niet aan houden, overtreden zij de wet.

Lees hier meer over op de website van Stichting zzp Nederland.

14/03/2017

Geen boetes meer voor het versneld aflossen van hypotheken

Vanaf 1 april 2017 geeft de Belastingdienst geen boetes meer voor het oversluiten of vroegtijdig aflossen van (bank)spaar-, leven- en beleggingshypotheken. Nu moeten huiseigenaren boetes betalen als ze hun hypotheek willen oversluiten, en dat leidt ertoe dat mensen weinig of niet aflossen. Het kabinet wil het aflossen van hypotheken nu juist stimuleren, en daarom wordt deze wetswijziging doorgevoerd.

Lees hier meer over op de website van De Volkskrant.

13/02/2017

De Ronald Reken website is live!

De Ronald Reken website is live gegaan! Hou deze website in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen die relevant zijn voor jou als zzp'er, freelancer of particulier.

31/05/2016